torsdag 29. mars 2012

Dagen i dag!


Da var jeg endelig helt frisk og klar for en skikkelig innspurt den siste halvannen uken! 
Jeg er i praksis på Ecole Savigné og jobber med barn i alderen 2 til 6 år. Jeg begynner dagen der 08.30 og avslutter 16.30 når barna er ferdige for dagen. Jeg merker det at jeg er sliten når en dag er ferdig og barna her går jo på skole lenger enn hva de fleste går hjemme, selv på videregående. 
"Skoleplassen på Ecole Savigné"

Jeg ønsker å fortelle litt om min praksissituasjon ettersom den er litt annerledes enn Julie sin, fordi at på mandag og tirsdag begynner jeg dagen med Sophie og Lina som er med barn i alderen 2-3 år. Jeg er med dem fram til etter lunsj fordi da skal barna sove såpass lenge at da er jeg sammen med Marie som underviser elever i alderen 5-6 år. Mens på torsdag og fredag er jeg sammen med Dorothy og Audrey og da er aldersgruppen 4-5 år. Dette synes jeg er veldig unik mulighet til å få se ulike aldersgrupper og hvor barna er kommet i utviklingen. Jeg har også jobbet med disse aldersgruppene hjemme når jeg har vært i praksis så det er spennende og se hvordan de bruker ulike undervisningsmetoder her i Frankrike og hjemme i Norge.

Det jeg har merket disse dagene jeg har vært i praksis til nå er at i Frankrike kontrollerer de mye mer hva barna gjør, mens i Norge er det masse fri lek. Når morgenen begynner er det en halv times fri lek til alle barna er kommet og etter dette er det laget til aktiviteter som barna skal gjøre gjennom dagen. Barna som er 2 til 3 år er ikke ute i løpet av dagen de er der for når de eldre barna er ute sover de. De eldre barna er ute fra 12.15 til ca 13.30, altså etter lunsjen som begynner 10.45. Dette er jo stor kontrast i forhold til hjemme i Norge der de har fri lek store deler av dagen og hvor mange barnehager også er mye ute. 

I dag var jeg sammen med Dorothy og Audrey som begge er veldig opptatt av at selv om jeg ikke skjønner alt dem sier skal få med meg alt som skjer. Aldersgruppen jeg da jobber med er 4-5 år. Dorothy snakker ikke engelsk i det hele tatt, men likevel går det fint å kommunisere med hun for vi bruker kroppsspråket og gjetting. Når morgensamlingen var ferdig fortalte Audrey, som har ganske gode engelsk kunnskaper, om hva som skulle skje og forklarte meg hva barna skulle gjøre.
 De er veldig begge åpen og villig til å la meg prøve meg frem så jeg fikk et eget bord med barn som jeg da skulle hjelpe gjennom dagen under de ulike aktivitetene. Barna vet jeg ikke snakker fransk noe særlig, men de kommer likevel bort og tar kontakt med meg noe jeg synes er positivt for jeg er veldig villig til å lære. Så jeg lærer nye ord hver dag og forstår mer og mer hva de sier selv om jeg gjerne ikke klarer å svare dem like godt tilbake på fransk. 

Aktivitetene som vi gjorde i dag gikk veldig mye på klippe etter linjer og lime remsene tilbake på et hvitt ark. Dette var en kreativ måte å jobbe med finmotorikken på og barna koste seg masse.







Love life and life will love you back! 

I dag vil jeg dedikere dette innlegget  til min nye venn ****. Har du noen gang følt deg trist og lei når ingenting går din vei? Det er lett og tenke negative tanker og klage over småting når det er noe man ikke er fornøyd med. Alle har dårlige og gode dager. Man verdsetter ulike verdier i livet og man kan alltid si at det er andre som har det verre enn deg.

Jeg snakket om en verdags helt som het Mailiss i et tidligere innlegg, vell...I dag møtte jeg en til. Noe av det første man ligger merke til er det nydelige og skjønne smilet hans. Det andre er utstråligen og godheten. Det tredje er slangen og maskinen han har med seg. Han er 7 år og må ha med seg en oksygenmaskin kontunierlig og få mat intravenøst. Både han, og de rundt han lever i en uvisshet hvor de ikke vet om han lever i morgen, om en uke, måned eller 3 år. Han klager aldri og smiler alltid.

Han jeg møtte i dag er en ung livsnyter. Selv om **** er bare 7 år gammel har han nok mer erfaring enn de fleste på samme alder og mange andre. Bare ut i fra den timen jeg så han kan jeg si at han elsker livet og verdsetter det han har. Når jeg så han, kom han bort og tok meg i hånden,  jeg smeltet der og da. Man kjenner godt hva man savner og hva man burde verdsette mer som man allerede har når man ser slike situasjoner. Verdsett de verdier og som er viktig for deg selv og de rundt deg. Man vet aldri hvor lenge man har det.   

onsdag 28. mars 2012

Dagens onsdag! :) 


Ja då var det onsdag igjen...dagenen flyr av gårde! Når jeg var i praksis for en uke siden tenkte jeg "2 uker med dette?" men nå er jeg kommet inn i rutinene på skolen og liker det godt! så nå har jeg begynt og tenke at vi nesten ikke har noe tid igjen som får den til å gå enda raskere. Men både meg og Helene får nyte den tiden som er igjen så godt vi kan. Jeg er blitt super glad i ungene og tror nok at de er blitt litt glad i meg og, får jeg håpe! Men hvertfall så skal jeg fortelle litt om dagens aktiviteter.  

På onsdager har barn på barneskolen fri fra skolen. De kan fremdeles komme på skolen om foreldrene skla jobbe osv, men det er en el som er hos besteforendre eller hjemme med foreldrene. På onsdagene skal de som er teatchers assistant vaske klasserommene som de jobber i siden skolen ikke har vaskepersonell. Opggavene kan være vaske tavle, gulv, border, stoler, komoder og hyller i klasserommet osv. Generelt alt som er utenom vegger. I dag skulle jeg jobbe med Mailiss. Snill som hun er insisterte hun på at jeg ikke trengte og komme før kl 9, noe som jeg sa var greit. Men det jeg ikke visste var at så effektiv som hun er så hadde hun gjort ferdig 2 av 3 klasserom. Men jeg fikk hvertfall være med i det siste klasserommet, noe som jeg lærte av. Jeg har sagt til henne at hun burde fått en medalje flere ganger ettersom at hun er en første jeg ser  når jeg kommer og den siste jeg ser når jeg går fra skolen. Hun kom på jobb selv om hun var syk og hun ga full innsats. Hun gjør alt for ungene og klager aldri uansett! Det kaller jeg et forbilde! :) Her er noen bilder...passe trøtt i tryne, men men! 





Hvertfall så var vi ferdig rundt kvart over 11 og då gikk jeg hjem for å møte Helene. vi fant ut at det var på tide med en shoppingtur siden vi ikke har hatt spesielt mye tid til det den første uken. Hvertfall så fikk vi svidd av noe gode lapper og kom gode og fornøyde hjem. Man blir passe sletn av 5 timer non stop shopping. Har nok forbrendt et par gode kalorier på og prøve alle de klærne! vell...brukte mer penger enn jeg trodde og kom hjem med mindre enn jeg trodde. Dagen ble hvertfall effektivt brukt fra både min og helene sin side. LOTS OF LOVE <3  Fra både Julie og Helene! 

tirsdag 27. mars 2012

Julie her! 
Etter en liten oppdatering fra Helene tidligere i dag tenkte jeg at jeg skulle komme med en etteroppdatering og fortelle litt om hvordan dagen min har vært. 
Jeg er i praksis i St.Gabriel barneskole og aldersgruppen på barna jeg jobber med er 6 til 7 år. Jeg begynner 08.25 om morningen og bruker omtrent 20 min til skolen når jeg går. Jeg er ferdig kl 17.00 og er hjemme rundt halv 6.  Jeg jobber med en teatchers assistant som heter Laurence. Hun er fra Belgia og har hatt to uker utplassering på St.Gabriel. Denne uken er hennes tredje og siste uke.
 Etter helgen har jeg bare en uke igjen så da har Laurence reist og jeg kommer til å jobbe med hovedlæreren Anne. Laurence skal bli lærer så det er hun som styrer hva klassen skal gjøre den tiden hun er her. Jeg har tatt litt bilder av ting som vi har gjort i dag og generelt av klasserommet. Jeg tenkte jeg skulle komme med et lengre innlegg om forskjellene fra det tradisjonelle norske skolemiljøet og det franske, men det får kommer nok en annen dag siden Helenusen har lallet seg, vil jo ikke at hun skal være gretten i morgen tidelig ! :P








I dag har vi malt påskeegg og pyntet et fantasitre. De kunne farge og klippe med de fargene de ville. Det ble veldig bra til slutt og det virket som om ungene virkelig likte det. Det bruker mye tid på at de skal kunne forme og lage ting selv. Det er lærerikt og være med på og nå som jeg har vært i klassen en liten stund ligger jeg mer og mer merke til hvem som faktisk konsentrerer seg mest om og få det finest mulig. Kanskje fremtidige kunstnere, hvem vet?


Kommer med et innlegg i morgen og, snakkes! :)


De siste dagene


Som dere kanskje har fått med dere reiste Hege hjem tidlig søndags morgen så nå skal vi være her alene de neste to ukene frem til vi reiser hjem. Nå er meg og Julie blitt ganske kjent i gatene her nede og vi har muligheten til å kontakte Marie dersom det skulle bli noe problemer. 

Både meg og Julie våknet ganske så forkjølet søndags morgen og brukte gode deler av dagen til å lade opp til praksis på mandagen. På ettermiddagen gikk vi rundt i Bordeaux og nede langs kaien hvor vi fant et fint lite sted som vi kjøpte milkshakes, før vi gikk tilbake for å spise på hotellet. 



Som Hege nevnte tidligere har jeg vært syk, men etter de var ute og kjøpte medisiner til oss virket det som det gikk bedre. Så på fredag og lørdag var jeg tilbake og ble med på de forskjellige aktivitetene som var planlagt. På mandag ble jeg dårligere og det endte opp med at jeg besvimte og måtte sendes hjem fra praksis så Marie hjalp til med å skaffe lege som kom på mandags kvelden. Diagnosen hans var at mine indre organer i magen er irriterte etter jeg hadde hatt omgangssyken forrige uke, så nå har jeg fått medisiner for dette og er på bedringens vei! 

lørdag 24. mars 2012

En nydelig dag i Bordeaux


Det går utrolig fint her i Bordeaux. Elevene er flinke (den ene har 
vært syk halve uken, men er nå på bena igjen) og praksisplassene er fornøyd. 
Det er fint å merke at all arbeidet på forhånd gir utslag i gode
praksiser. 


I dag har det vært varm og godt. Jeg har kost meg på uterestaurant helt alene. 
Jeg har spist lunsj (har funnet meg en favoritt: salade du fromage chevre chaud), 
drukket kaffe. Jeg har lest bok og skrevet brev. 
Nydelig i den varme solen. 

Det nærmer seg hjemreise men jeg har fremdeles 
hele morgendagen. 
Da skal vi begynne med å besøke noen som heter
"Art au vin" og prøve vinsmaking (elevene får ikke svelge)
Etter det skal vi på den videregående skolen vi 
samarbeider med for den har åpen skole i morgen. 

I morgen kveld skal vi alle sammen ut og spise sammen 
med Marie og hennes datter Clarisse. 
Det gleder vi oss til.

torsdag 22. mars 2012

Litt regn og litt drama



  Slik ser det ut utenfor skoleporten til 
Ecole Saint Gabriel, Julie sin skole. 
Når man går forbi skulle man ikke tro at det er en 
skole som skjuler seg bak dørene, men det er det. 
Om morgenen er det masse foreldre og barn som går inn
gjennom porten, og det er mange bilder som står i rekke
og rad utenfor i gaten, for å slippe barna av.



I dag kom jeg på skolen med Julie fordi jeg skulle 
få underskrift fra læreren på diverse papirer som hører 
til Leonardo-prosjektet. 
Klassen hennes skulle gå på dramaforestilling i gymsalen 
og hun spurte om jeg ville være med å se på... 
Så gøy..
Tema for forestillingen var respekt for ulikheter (diversity) 
og budskapet var at hjertet vårt og samvittigheten vår vokser
og blir god når man har respekt for ulike mennesker som har 
ulik bakgrunn og ulike forutsetninger. 
 

  
Etterpå gikk jeg rundt i byen for å finne frem til ulike ting 
som jeg tenker jentene kanskje vil få bruk for. 


Kino er kanskje noe de har lyst å gå på en kveld. 
Jeg tok med meg et program til dem. 
 

Cathedral St Andrè by night. 
En nydelig katedral midt i byen som har en flott 
stemning i plassen og gatene rundt. 
 

Rådhuset. 
I dag har det vært mye politi i gatene, mye mer enn jeg har sett før. 
I følge Madam Poussard er det fordi drapsmannen fra Toulouse ble fraktet 
til Bordeaux for obduksjon og at Borgermesteren i Bordeaux som også er 
Utenriksminister reiste i dag til Jerusalem for å følge to av de døde barna i begravelse. 
(De var fra Bordeaux) 
Vi får håpe at situasjonen roer seg nå.

onsdag 21. mars 2012

Lycèe Professionel de Saint Michel



I dag har vi vært på besøk på den videregående skolen som 
vi samarbeider med. Dette heter vocational-school, altså yrkesskole 
eller som vi ville sagt; yrkesrettet programområder. 

Lycèe Professionel de Saint Michel. 
Skole Yrkesrettet Saint Michel
(direkte oversatt)
 

Julie og Helene har satt sammen en presentasjon av 
Norge, Sotra vgs, avd Sund, Helsefagarbeider (Nurse-assistant) 
og Barne og ungdomsarbeider (Theachers - assistant)

Det er jo ikke helt riktig at Helsefagarbeiderne er 
sykepleier assistenter eller at Barne og ungdomsarbeiderne 
er lærer assistenter, men det er vanskelig å oversette direkte, 
derfor har vi blitt enige med lærerne her nede at 
det er den beste oversettelsen. 

Julie fortalte om fjorder og høye fjell. Om strikkegensre, 
Nordtug og Bjørgen, om Hurtigruten og om troll. 
Vi hadde også med oss brunost, Gudbransdalsost (G35) 
som elevene og lærerne fikk smake. 
Det var flere som syns det smakte godt, faktisk!!


Først var det presentasjon til en 1 klasse på Helse og sosial,
Santè et Social. Utdanningen er akkurat forandret på og nå er 
det blitt 3 år (tidligere 4 år) Når de forklarer utdannelsen hørtes det 
ut som om det ligner veldig på Helsefagarbeidere. 
"Mostly care/mest pleie", som lærerne sa. 
 

Vi spiste lunsj med Rektoren på skolen, 
ikke mindre enn 3 retters. 

Etterpå hadde vi en ny presentasjon for en klasse 
som gikk siste året etter gammel modell, altså 4 klasse.
Når de forklarte hva de skal arbeide med, så hørtes det ut 
som om dette var en klasse med det som kan sammenlignes 
med Barne- og ungdomsarbeidere. 
Ser du Julie? 
Disse elevene hadde forberedt engelske spørsmål til oss, 
og de var nysgjerrig på Julie. 
Da vi fortalte at vi ønsket elever fra deres skole 
til å komme til Norge for å få praksis, syns de det 
var dumt at det var siste året deres slik at de 
dermed ikke får sjansen. 

 Marie Poussard og en engelsk lærer. 
 
Stakkars Helene har fått omgangssyken og måtte 
ligge hjemme i dag og får ikke kommet seg til praksis 
før etter helgen.
Jeg er glad jeg er her nå disse dagene og sjansen 
for at Julie også blir syk er stor. 
Marie er fantastisk omsorgsfull og har vært
med med på apoteket i dag for å kjøpe
medisiner for både kvalme, oppkast, 
magevondt og diare...... 
Disse jentene er i gode hender

tirsdag 20. mars 2012

Første møte med praksisskolene

Mandag 19 mars var det første møte med praksisskolene. 
Det var en spennende og innholdsrik dag. 

Først var vi på Ecole Saint Gabriel. 
En skole med pre-school og primary-school. 


En skole med 450 elever fra helt små (2-3 åringer)
og til og med det vi kaller småtrinnet (10 åringer)
Som du kan se over på bildet så ser det ut som et hvilket som helst 
klasserom som man kan finne hjemme i Norge. 


Personalrommene er anderledes enn det vi er vant med 
på Sotra vgs, avd Sund. 

Ecole Sevigne er en skole som ligger midt i byen bare 
5 min unna der vi bor. 
Skolen har 200 elever og selv om den har halvparten av antall 
elever som Ecole Saint Gabriel, så er bygningen 
mye større. 
 

Begge skolene har kantine der elevene spiser lunsjen sin. 
Den ene littegranne større enn den andre. 

I Frankrike er det slik at mødre har 3 mnd morspermisjon
og så må de tilbake til arbeid. 
Da har man det man kaller for en slags "kindergarden". 
I denne delen er de frem til de er ca 2 år.
Da kommer de over i det som kalles 
pre-school. De yngste elevene vi har truffet på er 
2-3 år og fra denne alderen er det organisert som en 
vanlig skole. Disiplinen her er annerledes enn det vi 
er vant med.
Det året de er 7 år begynner de på det som på fransk 
heter Ecole, og går her til det året de er 10 år. 
Fra elevene er 10 år og til de er opp i tenårene 
(litt usikker på alderen) går de på det som heter 
Lycèe på fransk. 

Skoledagen er lang for elevene her i Frankrike. 
Mange barn kommer på skolen kl 8 og er på en 
slags SFO frem til skolen begynner kl 8.30
Da har de skole frem til kl 11.00 
Da har de lunsj og lunsjpause frem til kl 13.00
Noen elever går hjem, mange spiser på skolen, leker 
og gjør lekser i pausen. De minste får mat og så sover de. 
Kl 13.00 begynner skolen igjen og så varer den til 16.30 
eller 17.00. Etter dette har de "SFO" frem til 18.00
Alle har fri hver onsdag. 

Julie og Helene begynner begge kl 8.30 om morgenen, 
de har lunsj midt på dagen, hjelper elevene med maten, 
og så er de ferdig kl 16.30 og 17.00. 
De er på jobb mandag, tirsdag, torsdag og fredag. 

I dag har begge jentene hatt sin første hele arbeidsdag. 
De føler begge de har blitt godt mottatt, de blir fulgt opp, 
passet på og føler at alle er utrolig positive til dem. 

Trøtt og sliten etter en lang og hard 1 dag, spiser
vi middag sammen på mitt hotellrom. 
Helene har valgt kjøttdeig og spaghetti, 
mens Julie ville prøve sushi, det samme som meg.
...... ikke vellykket.... for Julie sin del...
Jeg syns det smakte gåååttt....




 

søndag 18. mars 2012

Bonjour! Julie og Helene her! 
I dag har det vært en  avslappende første dag  i Bordeaux. 
Dagen har bestått av en fin rundttur i sentrum hvor vi avsluttet med en god middag nede ved  kaien. Mitt førsteinntrykk av Bordeaux er at det er en fantastisk by hvor både meg og Helene kommer til å stortrives!  

 Vår skjønner kontakt Marie kom og hentet oss på flyplassen i går. Både meg og Helene var litt nervøs for å møte henne, men hun var jordnær og veldig god i engelsk så dette ble ikke noe problem. Hun ga oss en rundtur i byen sånn at vi kunne se hvordan Bordeaux så ut på kvelden. Vi ble helt oppslukt av alle de gamle bygningene og den vakre arkitekturen som  var helt fantastisk! Vi ble vist rundt i ulike gater hvor det ville være både lettere og tryggere og gå om kvelden. Jeg merket fort at dette var et sted jeg kunne venne meg til og det samme gjelder for Helene. I morgen er første dag i praksis så det blir en spennendes uke med ulike utfordringer og muligheter. Konklusjonen er at dette blir helt fantastisk reise som vi kommer til å huske resten av livet.


Vi gleder oss masse begge to!!  <3   


Dimanche 18 Mars 2012


Notre premier jour au Bordeaux. 
Nous avons regarde et en randonnee pour 
Jardin Public et regarder au vitrines des magasines. 


Les ètudiennes Helen et Julie 
 

La Professeur Hege 
 


Les ètudiennes au restaurant pour manger dejuner. 

"Excusez-moi pour le mauvais français qu'il est utilisé ici sur le blog.
Je pense que c'est mieux de sauter et de l'utilisation de la langue et font des erreurs."
"Unnskyld meg for den dårlige fransk som blir brukt her på bloggen.
 Jeg syns det er bedre å hoppe i det og bruke språket og heller gjøre feil."

lørdag 17. mars 2012

Reisedag


Dagen er kommet og kofferten er pakket. 
Nedi der finnes det fine gaver, papirer å signere 
og selvfølgelig.... masse klær ;-)
 
Nå er det noen timer til vi sitter på flyet 
og sikter mot vårt første stoppested, 
Shiphol. 
Heldigvis så skal vi bare ha en mellomlanding
og skal derfor videre derfra direkte til 
Bordeaux!!

Vi blir hentet på flyplassen av 
godeste Marie Poussard og så bærer det direkte
til hotellet for å få noen timers ro og søvn. 

I morgen skal vi slappe av og kose oss
med Bordeaux by en søndag ettermiddag.

Denne bloggen er helt offentlig og jeg og elevene håper at 
så mange som vil (spesielt på skolen) følger oss 
og leser om det vi opplever. 

VIVE LA FRANCE!!!