tirsdag 31. mars 2015

Første aktivitet med barna

Heisann! Nå har jeg vært 4 dager i praksis på Ecole Notre Dame du Sevigne. Jeg er på samme skole som Vegard og Kinga og det syns jeg er veldig bra. Det er en stor trygghet å ha noen å snakke med som alltid forstår hva du sier og som du stoler på. Vi har friminutt og lunsj sammen og koser oss og prater om både praksisopplevelser og andre ting.
Jeg er i en klasse med 3 og 4 åringer og jeg koser meg masse. Barna er så herlige og kosete og læreren og assistenten er veldig flinke. Læreren i klassen kan pittelitt engelsk, jeg merker at hun prøver så godt hun kan og faktisk har blitt bedre på bare noen få dager. Assistenten eller barna kan ikke engelsk, så mesteparten av kommunikasjonen går på fransk og mye kropsspråk. Heldigvis kan jeg litt fransk og klarer som oftest å gjøre meg forstått, det er verre med å forstå barna.


Klassen består av 4 fargegrupper, og ofte blir de delt inn i gruppene og plassert på forskjellige stasjoner, også roterer de. Jeg har ofte vært ansvarlig for en av aktivitetene. Vi har malt, tegnet og limt. Det er jo snart påske så vi maler mye egg og tegner harer. Det er noen ganger vanskelig å styre aktivitetene jeg skal lede fordi jeg ikke visste om de på forhånd og ikke selv har planlagt de og vet hva som skal skje og hvorfor. Det er også vanskelig å kommunisere med barna slik at oppgavene blir gjort helt riktig. For eksempel en gang klarte jeg ikke å forklare barna at de bare fikk bruke en farge på prikkene på figurene og når jeg ikke så på et barn tok det mange farger. Læreren sa det gikk helt fint, og figurene ble fine selv om.



Planlegge, gjennomføre, vurdere og dokumentere pedagogiske aktiviteter tilpasset alder, funksjonsnivå, kulturtilhørighet og livssituasjon.
Jeg valgte å gjennomføre en aktivitet der barna skulle bli litt bedre kjent med meg slik at de blir tryggere på meg og at vi får et bedre forhold til meg. Jeg skrev ett planleggingsskjema slik at jeg kunne få oversikt over tid, utstyr og hvorfor aktiviteten var bra, med tanke på utviklingsområdene. Det syns jeg var lurt og det hjalp meg mye når jeg skulle forberede meg til aktiviteten.

Jeg startet med å ha en presentasjon av meg selv, på fransk slik at alle barna skulle forstå hva jeg sa. Jeg fortalte om meg, familien min, Norge og lærte dem litt norsk. Jeg hadde forbered meg godt og delvis skrevet et manus og kopiert ut bilder av familien min, Norge og diverse. Jeg spurte barna og fortalte de mye om vært i Norge fordi jeg har blitt fortalt og lagt merke til at barna prater og lærer mye om været så jeg tenkte det kunne være interessant og relevant.



Jeg fortalte barna at de skulle sette seg på sine fastepasser i samlingsstund, slik at vi kunne raskt og enkelt i gang. Jeg startet å fortalte jeg hva jeg skulle gjøre og begynte å fortelle om meg selv.
Barna var flinke å sitte iro og ikke bråke, jeg syns jeg var flink å enkelt si for eksempel, «Solveig, hysj» eller bare ta på barnet for at det skulle være stille, for jeg har lagt merke til at de voksne ofte kjefter høyt på barna for småting som kunne vært enkle påminnelser, og at de kan skape uro.


Barna var flinke til å lytte og svarte på spørsmålene mine, det syns jeg var bra fordi det viser at de følger med. Selv om jeg ikke forstod så mye av hva de svarte var det kjekt å høre på de. Barna ble veldig ivrige når de svarte på spørsmål og det var noen ganger vanskelig å få de til ro igjen. Heldigvis var både læreren og assistenten flinke til å hjelpe meg med roen. Det var godt å ha litt hjelp, det gjorde meg tryggere. Jeg prøvde så godt jeg kunne å bruke de samme metodene for ro som jeg har observert, som å heve stemmen eller klappe i hendene og det funket veldig greit.
Etter «presentasjonen» om meg og Norge skulle barna fargelegge det norske flagget. Jeg har lagt merke til hvor stor forskjell det er på barna når det gjelder finmotorikk, noen barn er veldig flinke mens noen bare rabler.
Disse barna er bare 10 dager forskjell på alderen

Jeg ville at barna skulle utvikle finmotorikken og jeg forklarte før de begynte å tegne at det var viktig at de tegnet innenfor strekene og brukte riktige farger. Jeg la en modell av flagget med farger på hvert bord slik at de kunne se hvilke farger som skulle hvor også fikk alle utdelt en mal som de skulle fargelegge. Barna var ivrige når de fargelagte og alle barna var flinke å gjorde så godt de kunne. Barna ble ikke helt ferdige med tegningene før de skulle gå hjem, så de skal gjøre de ferdig i morgen og lime de inn i boken med de fineste tegningene som de tar med seg hjem.


Jeg er veldig fornøy med planleggingen og gjennomføringen av aktiviteten og jeg syns at barna og de andre voksne var flinke til å lytte og hjelpe. Jeg tror barna syns det var kjekt å høre litt om Norge og bli litt bedre kjent med meg. Jeg koste meg masse med å snakke med barna og være autoritær og jeg syns det var kjekt å planlegge aktiviteten, jeg lærte også mer fransk.
Jeg håper at læreren syns jeg var flink og at jeg kan få slike oppgaver, fordi jeg syns det var kjekt.


Hilsen Solveig

mandag 30. mars 2015

Uke 1 på Ecole Saint Albert le Grand

Heisann!


No har første uken i praksis gått og eg koser meg masse på praksisplassen min, jeg er på samme sted som Mari noe jeg er veldig fornøyd med. Eg er i en klasse med 4 og 5 åringer. Praksis her nede har gått over all forventning og eg koser meg hver eneste dag. Ungene og de våksne eg jobber saman med er veldig grei og eg blei tatt godt imot av alle sammen. Eg er så heldig at eg har fått en lærer som kan snakke engelsk så det er ikke vanskelig å kommunisere med hun i det hele tatt. 


  Målet - Foreslå tiltak som fremmer hygiene, forebygger sykdommer og hindrer smitte 

No har eg vært i praksis i 2 dager. Disse to dagene har eg allerede lagt merke til at hygienerutinene er veldig anderledes fra hvordan vi gjøre det hjemme i Norge. De har doer ute og vasker der det kun går ann å få ut kaldt vann. Når barna sitter inne i klasserommet kan de bare spørre læreren om å gå på do, akkurat som de gjør i Norge.

 Men det er ingen som sjekker om de har vasket hendene og det er heller ingen dopapir på doene. Eg har heller ikkje sett noe såpe, verken flaske eller såpestykke. De bruker heller ikke antibac når de har vært på do eller når de skal spise lunsj. På doene de har inne har de såpe på doen, men der har de håndkle til å tørke seg i. 

Noe de kunne gjort for å forbeygge sykdom og hindre smitte er å bruke engangshåndkler eller papir til å tørke seg i både på toalettene inne og ute. Ta på seg antibac før de spiser og de burde også ha en voksen som passet på at ungene vasker seg etter de har vært på do. Før alle skal legge seg må alle ungene gå på do og då passer de bare på at de går på do, ikke at de vasker hendene sine. Bryte smittekjeden og hindre smitte. 





Noe eg har sett som er positvit er at lærene vasker av bordene og koster gulvet hver dag. Og etter en til to ukers tid tar alle med seg lakene, puten og teppet(dynen) sin med hjem til vask. Alle barna som er i min klasse har en malefrakk på seg gjennom hele dagen slik at de slipper å få maling og annet gris på klærene sine. Disse frakkene tar de også med seg hjem når de skal vaske sengetøyet.

 

De har også tørkepapapir og mange søppelspann som læreren er vedlig opptatt av at elvene skal bruke slik at det ikkje skal være boss rundt i klasserommet. Læreren er også veldig flink til å rydde klasserommet slik at det skal se bra ut. 


Noe annet eg også har lagt merke til er at læreren i min klasse er veldig flink til å gi beskjed om at elevene må hoste i armkroken og visst de ikkje gjør det sier alltid læreren ifra.  




- Camilla Kalsås






Første uken ved Ecole Nortre Dame de Sevigne

Heisann! 


På torsdag var min første dag i praksis. Jeg gru-gledet meg til å møte lærerne og elevene, og jeg var litt nervøs hele dagen – men det gikk veldig fint! Jeg ble tatt godt i mot av lærerne og elevene og jeg fikk et veldig godt førsteinntrykk. Skolen var fin og lærerne virket veldig grei. 




En ting jeg er veldig glad for er at læreren min kan engelsk. Det gjør hele praksisen mye enklere fordi hun forklarer meg alt, forteller meg ting og sier hva jeg skal gjøre. Jeg er på samme skole som Solveig og Vegard og det er også noe jeg er veldig glad for. Jeg føler meg litt tryggere når jeg vet at de er på samme skole og i tillegg til det, har vi lunsj og friminutt sammen.                  
         

Torsdagen gikk egentlig mest ut på å bli kjent med lærerne og barna. Jeg prøvde å se på hva læreren og assistenten gjorde og hvordan de var med barna. Jeg lå ganske fort merke til at det er litt annerledes her enn i Norge.
 Lærerne er strengere med barna og de lærer disiplin i ganske ung alder. 



  •          Foreslå tiltak som fremmer hygiene, forebygger sykdommer og hindrer smitte.

En ting jeg lå merke til som var helt annerledes i Frankrike enn i Norge, var hygienen. I Norge passer vi på at barna vasker hendene sine når de kommer på skolen/i barnehagen, etter at de har vært ute, etter at de har vært på do og før de skal spise. Her i Frankrike er de ikke så veldig nøye på det. Læreren sier til de at de må vaske hendene etter at de har vært på do og før de skal spise, men det er ikke alle barna som gjør det. En gang barna var på do, sto læreren i døren men hun sa ingenting til de som ikke vasket hendene sine. Jeg har vært med barna på do et par ganger og da har jeg sett mange barn som bare tar på seg buksen igjen og er på vei ut døren. De gangene jeg har sett det, har jeg vist med kroppspråket at de må vaske hendene før de går. 




En annen ting er at det er iskaldt vann i springen. I Norge vasker vi hendene med varmt/lunkent vann, da fjernes mesteparten av bakteriene og det er deilig å vaske hendene. Jeg tror kanskje barna hadde hatt mer ”lyst” å vaske hendene hvis det hadde vært varmt vann i springen og da hadde de husket det etter hver gang de var på do. Det finnes heller ingen antibac på skolen.




Håndhygiene er veldig viktig spesielt i barnehage og på skole. Barna er ute og leker, nyser og hoster i hendene og vasker ikke hendene etter at de har vært på do. Det gjør at de bærer på masse bakterier og smitter andre barn/blir smittet av andre barn. Det er viktig med riktig håndhygiene for å hindre overføring av smittestoffer og det synes jeg lærerne burde være klar over.

I klasserommet derimot, er assistenten veldig flink til å rydde og vaske bordene og gulvet i friminuttene mens barna er ute. Det er alltid rent og fint i klasserommet – noe jeg synes er veldig bra!

Nå sitter vi i leiligheten og lader opp til en ny uke. Jeg gleder meg til å bli bedre kjent med lærerne og elevene, og å være med på det de gjør på mandag og tirsdag også.

Vi snakkes!
Hilsen Kinga. 
 



lørdag 28. mars 2015

1 uke i Bordeaux



Hallo, alle sammen!

Da var den første uken i Bordeaux over, og vi har kost oss masse sammen og det har også vært utrolig gøy å være sammen med lærerne våre. Vi gleder oss til to herlige uker til.

Igår hadde vi "avslutningsmiddag" sammen med lærerne på en veldig kul og moderne restaurant med fantastisk stemning. Marie, som er kontaktpersonen vår her nede, som viser oss rundt, snakker med prakisplassene våre, snakker fransk for oss og tar vare på oss når lærerne reiser, ble dessverre syk og kunne ikke komme på middagen, så derfor inviterte vi elever hun med oss ut på middag en dag i neste uke.Vi gleder oss masse til å treffe hun igjen, hun er veldig hyggelig og det er deilig å snakke med en fransk person, som faktisk forstår oss. Det er en stor trygghet for oss å ha hun her, nå som lærerne ikke er her. Hun er veldig grei og imøtekommende.


 
Idag måtte vi stå opp kjempe tidelig, eller egentlig ikke så tidelig, men det føltes sånn siden vi la oss litt seint igår. Vi elever, uten lærerne (!!!) tok bussen klokken 0920, til Lycèe Saint Michel, som er den vidergående skolen vi samarbeider med. Idag var det åpen dag på skolen og ungdomsskoleelever kom for å besøke skolen. Vi satt sammen med de nye franske vennene våre fra en linje som ligner litt på Barne- og ungdomsarbeiderfaget og gjorde ferdig uroen. Vi begynte å lage en uro sammen på mandag og idag gjorde vi den ferdig. Uroen har bilder og ting som er typisk fransk og norsk og vi syns det var veldig kjekt å jobbe sammen med de franske elevene, selv om det var noen utfordringer med språket. Vi ble veldig overrasket over at nesten ingen av de jevnaldrene elevene kunne snakke engelsk.
Etter besøket på St. Michel reiste vi hjem og begynte å pakke og gjøre oss klare til å bytte leilighet. Selv om vi bare har bodd her i en uke har vi tatt oss godt til rette og det har blitt mye rot, men nå er alt kommet på plass og ryddig!
Idag reiste Hege og Elin hjem, det var utrolig trist og vi kommer til å savne de masse! Vi har hatt det veldig kjekt ilag med mye humor og glede (som er en viktig del av den sosiale kompetansen!).Vi kommer til å savne å ha to voksne som passer på oss hele tiden og tar vare på oss, men det blir spennende å se hvordan vi klarer oss på egenhånd og vi er veldig positivt innstilt på det!

I ettermiddag har vi bare slappet av og kommet på plass i de nye leilighetene. Nå skal vi snart ut å spise alle sammen, det er veldig koselig å gå ut å spise sammen og da slipper vi å lage mat og rydde opp etter oss (noe ikke alle er så god til). 
Nå skal alle fikse seg ferdig, så løper vi å sjekker ut Bordeaux city by night, hehe.


Slenger med litt bilde fra uken: 









Shopping i pysjen.










torsdag 26. mars 2015

Et "lite" reisebrev fra lærerne

Det er vår 5. dag her i Bordeaux og ting begynner å falle på plass. 

Leilighetene vi bor i er fine, nyoppusset og har alt vi trenger
som vaskemaskin, oppvaskemaskin, tekoker, mikro og ellers alt utstyr til kjøkken. 
Rommene og sengene er kjempefine også.



 Vi bor fordelt på 3 leiligheter der 4 elever bor i en stor leilighet, rett over 
en pizzaaria, 3 elever bor i bygningen bak i 2 etasje, mens vi lærere bor i 
1 etasje. 
Vi hadde litt problemer med eieren av pizzariaen de to første dagene, 
med at han var hissig og lite tålmodig med tenåringsjenter som var 
bittelittegranne energiske :-) 

Nå har vi ordnet det slik at når vi lærere reiser hjem, så skal de 4 elevene 
flytte bort her som vi andre bor. Da vil de ikke forstyrre noen og ei trenger
de å være redd for den sinte mannen i pizzariaen. 

Disse dagene vi har vært i Bordeaux har ikke vært late og slappe dager. 
Søndag var noen på tur om formiddagen og etter å ha spist lunsj på 
Pizza Pino, gikk vi på tivoli. 
Det var kjekt, spennende, kvalmende og svimlende




Mandag var alle spent for de skulle møte Marie igjen, som er lærer på 
Lycee de Professionel St-Michel, en videregående skole, som vi samarbeider med. 

Vi gikk på besøk til alle praksisskolene:
Ecole Saint Gabriel
Ecole Albert Le Grand
Ecole Notre Dame de Sevigne. 

Det var hyggelig å treffe veilederne og elevene våre syns at barna vår utrolig søte.


Tirsdag var vi tidlig oppe og tok bussen kl 07. Da skulle vi på besøk til 
St-Michel og møte ungdommer som er elever ved denne skolen. Vi hadde 
planlagt en samarbeidsøkt der alle, både franske og norske elever, skulle lage
en bevegelig uro (slik som henger over sengen til små barn). 
Det var rart, ukjent, og vanskelig kommunikativt. 
Økten varte fra 08.00 til nesten kl 12.00 og 
hele tiden jobbet alle med oppgaven, og å bli kjent 
med norske og franske ungdommers ulike kulturelle likheter og ulikheter. 
Vi tror at alle lærte veldig mye den dagen.



Onsdag var fridag for alle og vi sov lenge, shoppet og gikk i gatene her i Bordeaux. 

I dag torsdag, var elevenes første dag i praksis. 
Elin fulgte Henriette og Therese til Saint Gabriel, som ligger en liten gåtur fra leilighetene. 

Hege fulge Camilla og Mari til Albert Le Grand og 
Kinga, Solveig og Vegard til Notre Dame de Sevigne.Vi må ta tram/bybane til skolene, 
men det er veldig lett å finne fram.



Alle grugledet seg, men de ble tatt imot med åpne armer og det var kjekt 
for oss lærere å "levere" dem i praksis.De skal være i praksis til kl 16.30 og så skal de 
klare å komme seg hjem på egenhånd. Det kommer til å gå superbra.

I kveld blir elevene invitert til tacokveld hos oss lærere, mens i morgen, fredag, skal vi 
på avslutningsmiddag med Marie Poussard, siden vi lærere reiser hjem på lørdag.

Elevene skal tilbake til St-Michel på lørdag for å ferdigstille oppgaven og 
delta på "Åpen skole", der ungdomsskoleelever kommer med foreldrene sine for å 
se på skolen og bestemme seg om de vil gå der til neste år. 

Til slutt vil vi si litt om stemningen i gruppen. 
Elevene vi har valgt ut til å delta på dette prosjektet kunne ikke vært bedre. De har utrolig 
god omsorg for hverandre og for oss lærere. De er inkluderende og hjelpsom, de holder
avtaler og passer på hverandre. De er opptatt av å holde reglene vi har gitt dem, de er 
i bare godt humør, glade og bare helt fantastiske. 
Vi ler mye, vi er blitt kjent med hverandre på en nye måte og blitt glade i hverandre.





mandag 23. mars 2015

BONJOUR!

Nå sitter vi alle samlet i den ene leiligheten etter en fantastisk, lang dag! 

Vi møtte på flesland lørdag formiddag og koste oss lenge sammen før flyturen gikk til Amsterdam, og derfra til Bordeaux. Flyturene gikk veldig greit og etter en liten biltur var vi fremme ved leiligheten. Vi er veldig fornøyd med leilighetene, som bare ligger 20 meter fra hverandre. Vegard, Kinga og Solveig bor sammen i en leilighet og Mari, Therese, Henriette og Camilla bor sammen i en leilighet.


Idag våknet vi til fantastisk flott vær her i Bordeaux! Strålende sol og grei temperatur, selv om Elin, som vært år tar med seg dårlig vær, er her.
Dagen skulle starte med en joggetur klokken 10, men endte med en gåtur med cheeseburger og vindusshopping klokken 11.
Dagen idag har for det meste gått med til TIVOLI! Det er et stort tivoli rett i nærheten som vi tror vi kommer til å besøke ofte! 


Det er veldig kjekt på tivoli, noen syns det var kjekkest å stå og se på mens andre måtte prøve alt! Her ser dere Solveig, Camilla, Henriette og Vegard som tar en kjempehøy karusell som gikk i 100kilometer i timen, rundt og opp og ned. Når karusellen stoppet og vi måtte vente på toppen på at de nede skulle komme på, fikk vi en veldig fin oversikt over byen, den ser veldig fin ut og vi gleder oss til å utforske den.:) 


Vi har også fått sett en del av byen og prøver å få litt oversikt, slik at vi kommer oss rundt når Hege og Elin reiser hjem på lørdag.
Vi nyter virkelig livet her nede og idag har vi spist ute to ganger. Først lunsj på en pizza restaurant og så en sen middag på en veldig fin restaurant med god mat! 


Nå tar vi kvelden og gleder oss til en ny dag der vi skal utforske byen og besøke alle praksisskolene våre. 

 Vegard, Henriette, Solveig, Camilla, Kinga, Mari og Therese.